Archiv článků

10.05.2009 16:45

Pečivo, obiloviny, brambory

Z výše uvedených potravin by měla žena čerpat největší podíl energie. V jídle by neměly být v nadměrném množství, nicméně jídlo biologicky a energeticky doplňují. Celozrnné pečivo je důležitým zdrojem škrobu (sacharidy, vláknina). Obsahuje také vitamíny skupiny B, vápník a železo....

—————

10.05.2009 16:40

Ovoce, zelenina, luštěniny

    Příjem ovoce a zeleniny je pro těhotnou ženu zcela nezbytný, zejména pro obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Zelenina má navíc nízkou energetickou hodnotu. Vhodná je konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, salátů, a to co nejdříve po sklizni, protože okamžikem sběru začínají plody...

—————

10.05.2009 16:35

Maso, ryby, vejce

Doporučuje se zejména libové lehce stravitelné maso, například kuřecí bez kůže, telecí, krůtí, králičí, popřípadě vepřovou či hovězí kýtu. Vhodné je konzumovat mořské ryby, ideálně 2 – 3x týdně. Jsou důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin, jódu a samozřejmě plnohodnotných...

—————

10.05.2009 16:25

Mléko a mléčné výrobky

Složení: ·         Minerální látky – zdroj vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku a při pravidelné konzumaci i jódu ·         Vitamíny – A (dle obsahu tuku), E, sk. B a v létě...

—————

10.05.2009 15:35

Vegetariánství

Vegetariánství v různé míře odmítá potraviny živočišného původu a preferuje rostlinnou stravu. Matky vegetariánky musí proto zvýšeně dbát na skladbu svého jídelníčku, aby dopřály dítěti vše, co pro svůj vývoj potřebuje. Nedostatek může nastat zejména v příjmu vitamínu B12, D, železa,...

—————

10.05.2009 15:30

Cizorodé látky

Placenta tvoří ochranou bariéru mezi plodem a vnějším prostředím, brání intoxikaci plodu. Ovšem ne stoprocentně – existuje řada látek, které mohou transplacentární bariéru prostoupit. Dál už hraje roli jen citlivost plodu k dané jedovaté látce. Proto je třeba vybírat si potraviny, které...

—————

10.05.2009 15:25

Kouření a drogy

Kouření lze jednoznačně označit za negativní prvek životosprávy těhotné ženy. Je to významný rizikový faktor již před početím – zasahuje do produkce pohlavních hormonů, ovlivňuje proces oplození a zahnízdění vajíčka v děloze. Dobré je, že u žen, které přestanou do konce I. trimestru...

—————

10.05.2009 15:25

Alkohol

Všeobecně uznávaným názorem je nevhodnost příjmu alkoholu během těhotenství. Alkohol, který matka vypije, se dostane přes placentu i k plodu, ale ten ještě nemá účinné mechanizmy, jak alkohol odbourat. Chronický alkoholismus vede většinou ke komplexu malformací a vývojových poruch, které...

—————

10.05.2009 15:20

Potraviny s obsahem kofeinu

Kofein a jemu podobné látky se nachází v kávových zrnech, čajových lístcích, kolovníku (cola) a jiných rostlinách, např. v guaraně. Po konzumaci některé z uvedených věcí koluje kofein v krvi těhotné ženy až 18 hodin a prostupuje placentou do krevního oběhu plodu. Kofein...

—————

10.05.2009 15:20

Bylinné čaje

Některé čaje obsahují černý rybíz, ostružiny, šípek, jablko, ibišek a kopřivu, což mohou být další zdroje vitamínů a minerálů. Heřmánkový čaj je dobrý k navození klidu a spánku a máta pomáhá při trávicích potížích. Ovšem jsou také byliny v těhotenství nebezpečné, např. ocún, aloe vera,...

—————