Bílkoviny

10.05.2009 09:55

Bílkoviny jsou základní stavební složkou svalstva a orgánů. Jednotlivé proteiny také plní v těle specifické funkce a v době nedostatku slouží jako zdroj energie. V těhotenství jsou navíc bílkoviny důležitým zdrojem aminokyselin potřebných pro tvorbu tělesných bílkovin plodu, vývoj placenty, změny dělohy a prsů.

Průměrná doporučená denní dávka bílkovin na zdravého člověka činí asi 80 g, což je pro příklad 100g tvrdého sýra + 6 rohlíků + 130g krůtích prs (za syrova). Pro těhotnou ženu je vhodný přídavek 10 g bílkovin za den (170g bílého jogurtu).

Nedostatečný ani nadměrný přísun bílkovin není vhodný. Nedostatek se projeví podobně jako při energetické podvýživě a nadbytek zatěžuje játra a ledviny. Navíc s nadbytkem bílkovin tělo často přijímá i nadbytek živočišných tuků – tzv. skrytý tuk.

 

Zdroje bílkovin

Biologicky plnohodnotné bílkoviny, tedy ty, jež obsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny v potřebném množství a poměru, patří mezi bílkoviny živočišného původu a jsou obsaženy v mase, rybách, vejcích a mléčných výrobcích.

Bílkoviny rostlinného původu jsou méně bohaté na esenciální aminokyseliny a také mastné kyseliny. Výhodné je proto kombinovat více rostlinných zdrojů a tím kompenzovat nedostatky v obsahu aminokyselin (např. obiloviny s luštěninami).

—————

Zpět