Ovoce, zelenina, luštěniny

10.05.2009 16:40

 

 

Příjem ovoce a zeleniny je pro těhotnou ženu zcela nezbytný, zejména pro obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Zelenina má navíc nízkou energetickou hodnotu.

Vhodná je konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, salátů, a to co nejdříve po sklizni, protože okamžikem sběru začínají plody ztrácet vitamíny. Proto bývá lepší mražené ovoce než to, co leží dlouho u obchodníka. Lze jíst i zeleninu nakládanou a konzervovanou; ovocné kompoty jen v omezeném množství pro vyšší obsah cukru. Méně vhodné je též ovoce kandované, džemy a marmelády.

Na doporučené množství ovoce a zeleniny v období těhotenství a kojení je mnoho názorů. Podle zásad správné výživy by měl člověk sníst alespoň 400 – 600 g ovoce a zeleniny denně, kdy skladba je pestrá a zelenina převažuje nad ovocem.

Luštěniny jsou vhodným zdrojem aminokyselin, které tělo nezbytně potřebuje, ale neumí si je samo vyrobit, protože jejich bílkoviny jsou svým složením blízké živočišným bílkovinám. Nejvíce bílkovin obsahuje sója. Mimo to obsahují velké množství vlákniny. Jejich nevýhodou může být nadýmání vlivem nestravitelných oligosacharidů, který lze ovšem zmírnit vhodnou technologickou úpravou či výběrem luštěniny (např. červená čočka nadýmá jen minimálně).

—————

Zpět