Maso, ryby, vejce

10.05.2009 16:35

Doporučuje se zejména libové lehce stravitelné maso, například kuřecí bez kůže, telecí, krůtí, králičí, popřípadě vepřovou či hovězí kýtu. Vhodné je konzumovat mořské ryby, ideálně 2 – 3x týdně. Jsou důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin, jódu a samozřejmě plnohodnotných bílkovin. Ze sladkovodních ryb upřednostňujeme dravější druhy, např. pstruha, štiku, lína. Nejvhodnější jsou ryby čerstvé a mražené, méně vhodné jsou uzené ryby a za nevhodné můžeme označit rybí konzervy či ryby solené a ostře kořeněné.

Množství masa je stanoveno na 180 – 250 g na den.

Vejce je lepší vařit natvrdo jako prevenci salmonelózy. Žloutek obsahuje až 300 mg cholesterolu, ale vaječné fosfolipidy snižují jeho vstřebávání ve střevech. Proto si zdravá žena může dovolit zkonzumovat i 2 vejce denně.

—————

Zpět