Mléko a mléčné výrobky

10.05.2009 16:25

Složení:

·         Minerální látky – zdroj vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku a při pravidelné konzumaci i jódu

·         Vitamíny – A (dle obsahu tuku), E, sk. B a v létě D

·         Plnohodnotné bílkoviny s 98% využitelností

·         Laktosa – udržuje střevní mikroflóru, zvyšuje resorpci vápníku

·         Až 3,6% tuku – z toho 130 mg/kg cholesterolu

Příjem mléčných výrobků

Výhodnější je vybírat si výrobky s nižším obsahem tuku, tj. mléko, zakysané nápoje a jogurty do 2% tuku na litr a ostatní mléčné výrobky do 30% tuku v sušině. Těhotným ženám se doporučuje častá konzumace mléka či mléčných výrobků. Měly by se konzumovat 2 hodiny před či po jídle se zdrojem železa (maso) kvůli jeho vazbě na vápník.

Negativem příjmu mléčných výrobků může být obsah živočišných tuků a cholesterolu, obsah kontaminantů (hormony, antibiotika, ...) a nebezpečí vzniku laktózové intolerance u citlivých jedinců. Pokud dojde k tomuto stavu, je třeba nahradit mléčné bílkoviny jinými plnohodnotnými zdroji (maso, vejce). Často je dobré vyzkoušet mléko kysané a jiné mléčné výrobky, které jsou lépe snášeny, protože obsahují mikroorganismy štěpící laktózu a již rozložené bílkoviny. Zakysané mléko je proto lépe stravitelné. Laktobacily a bifidobakterie také podporují využití minerálních látek z potravy, hlavně vápníku, fosforu a železa, a zároveň syntetizují některé vitamíny, např. sk. B. Probiotické bakterie při pravidelné konzumaci potlačují růst patogenních mikroorganismů ve střevě, působí rovněž proti zácpě a zvyšují imunitu. Lepší je ale vybírat si výrobky s kratší trvanlivostí, neboť v termizovaných výrobcích je mikroflóra částečně či úplně zlikvidována.

Při vyšší citlivosti může být řešením mléko bezlaktózové. Přírodní sójové mléko ale obsahuje méně minerálních látek a vitamínů než mléko kravské. Je proto dobré vybírat mléka vhodně upravená.

—————

Zpět