Nejdůležitější minerální látky

10.05.2009 12:15

Minerály jsou důležité pro chemické reakce v každé buňce našeho těla, pro stavbu kostí a rovnováhu tekutin. Naše tělo obsahuje většinu minerálů, které se nacházejí na naší planetě a většina z nich je nezbytná pro život. Některé minerály jsou ve stravě zastoupeny tak hojně, že pravděpodobně nemůžeme trpět jejich nedostatkem. Jiné, jako např. kadmium a olovo, jsou toxické a přirozeně se ve stravě neobjevují, pokud jimi ovšem není zamořena.

Vápník

Příjem vápníku je v období gravidity důležitý především pro zdraví matky, protože plod si odebírá potřebné množství z její krve. Aby tedy žena v dostatečné míře obnovovala svou kostní hmotu a předcházela kolísání tlaku krve, křečím a jiným potížím, měla by zkonzumovat dostatek vápníku, který je nejlépe využitelný z mléčných výrobků a mléka, tvrdé vody, žloutku, mořských řas a ryb, dále je možné jej v menší míře získat z luštěnin, máku, mandlí a ořechů, zelených natí, ovoce a zeleniny.

Železo

Během gravidity se omezují ztráty železa menstruací, ale i přesto by měla žena zvýšit svůj denní příjem, aby nehrozilo neprospívání plodu a vyšší zdravotní rizika rodičky v pozdější fázi těhotenství a po porodu. Zdrojem je hlavně maso a vnitřnosti, dále obiloviny, tvaroh, špenát, žloutek aj. Vitamínové náhražky se nedoporučuje kvůli zácpě. Také není dobré kombinovat potraviny s obsahem železa s čajem, kávou a vápníkem v potravinách, protože brání jeho vstřebávání. Naopak vitamín C vstřebávání železa podporuje.

Jód

Dostatečný příjem jódu je nezbytný například jako prevence mentální retardace dítěte. Nejčastějším zdrojem jodu u nás je obohacená sůl. Dále pak mořské ryby a plody moře, sýr, tvaroh, vejce, zelenina a další.

Zinek

Dostatek zinku zajišťuje normální růst a vývoj plodu a placenty. Nedostatek je spojován s opožděním růstu plodu a potraty. Kromě toho též komplikuje zdravotní stav matky. Nejlepším zdrojem zinku je maso, ryby a mořské plody; lze ho však nalézt i v luštěninách, zelenině, vejcích a obilovinách.

Selen

Chrání tělo při dělení buněk. Nedostatek selenu může vést k potratu. Zdrojem jsou ryby, maso a celozrnná mouka.

Hořčík

Hořčík je důležitý pro mnoho tělních pochodů. U těhotné ženy je dostatek hořčíku vhodný pro předcházení křečím, poruchám srážlivosti krve a metabolismu. Zdrojem jsou ořechy, luštěniny, cereálie, mléko a mléčné výrobky, drůbež a ryby, nepřehnojovaná zelenina a brambory, kakao a mořské plody.

—————

Zpět