Nejdůležitější vitamíny

10.05.2009 12:15

Vitamíny jsou základní chemikálie, které potřebujeme pro životní procesy v našem těle, ale neumíme si je sami vyrobit. Potřebujeme jich jen malé množství, takže někdy může být jejich přemíra stejně škodlivá, jako nedostatek.

Vitamín A

Potřeba vitamínu A během těhotenství nestoupá. Naopak nadbytek tohoto vitamínu může způsobit potrat! Doporučuje se tedy neužívat doplňky s vitamínem A a raději si vybírat potraviny s obsahem provitamínu A, β‑karotenu, který je tělo schopné vyloučit. To je např. mrkev, rajčata a jiná žlutočervená či tmavozelená zelenina a ovoce, nejlépe v kombinaci s rostlinným tukem.

Vitamín D

Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání a zpracování vápníku. Zdrojem je hlavně sluneční záření, ryby a rybí tuk, vejce, mléko, máslo a margaríny obohacené vitamínem D. Jeho nedostatek vede během těhotenství k deformitám pánve a jiných kostí. Spolu s vápníkem je vitamín D významný pro prevenci křivice u dítěte.

Kyselina listová – vitamín B11

Kyselina listová je nezbytná pro růst a dělení buněk. Její deficit během těhotenství může způsobit chudokrevnost u matky nebo vrozené vývojové vady nervové soustavy u dítěte. Období, kdy je příjem kyseliny listové nejdůležitější, je ještě před otěhotněním a v I. trimestru. Zdrojem může být zelená zelenina, ořechy, luštěniny, cereálie, vajíčka, játra, pomeranče a banány.

Vitamín C

Denní přísun vitamínu C ve stravě je nezbytný pro řadu tělních pochodů a nedostatek se může projevit předčasným porodem. Nadměrné dávky např. v suplementech však také nejsou vhodné. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 90 a 120 mg a lze jí dosáhnout konzumací 1 velkého pomeranče nebo 100 ml džusu, 90 g jahod, 1 velkou zelenou paprikou a podobnou zeleninou či ovocem.

Vitamíny skupiny B

Vitamíny této skupiny ovlivňují činnost nervové soustavy, srdce, cév a metabolických procesů a jsou nezbytné pro jejich vývoj u plodu a také správný chod u matky. Zdroji vitamínů B jsou převážně potraviny živočišného původu, dále luštěniny, kvasnice, ovesné vločky, kapusta a další.

—————

Zpět