Pečivo, obiloviny, brambory

10.05.2009 16:45

Z výše uvedených potravin by měla žena čerpat největší podíl energie. V jídle by neměly být v nadměrném množství, nicméně jídlo biologicky a energeticky doplňují.

Celozrnné pečivo je důležitým zdrojem škrobu (sacharidy, vláknina). Obsahuje také vitamíny skupiny B, vápník a železo. Obiloviny jsou důležitým zdrojem bílkovin, ale je třeba je kombinovat s dalšími potravinami.

Pečivo je vhodné vybírat netučné, celozrnné, z tmavé mouky. Dobré jsou i trvanlivé chleby, suchary a sušenky bez náplně. Z obilovin lze doporučit například ovesnou kaši, rýži natural či müsli. Nevhodné jsou plněné oplatky, dorty a cukroví, sladké bílé pečivo. Z příloh jsou nejméně vhodné knedlíky.

Brambory jsou důležité pro obsah polysacharidů a vitamínu C, který se ovšem mění v závislosti na ročním období a způsobu zpracování.

—————

Zpět