Potraviny s obsahem kofeinu

10.05.2009 15:20

Kofein a jemu podobné látky se nachází v kávových zrnech, čajových lístcích, kolovníku (cola) a jiných rostlinách, např. v guaraně. Po konzumaci některé z uvedených věcí koluje kofein v krvi těhotné ženy až 18 hodin a prostupuje placentou do krevního oběhu plodu. Kofein v placentě způsobí snížení průtoku krve až o 23% a tím i přívod kyslíku a živin pro plod. Je proto prokázáno, že více než 3 šálky kávy denně během gravidity mohou mít za následek nižší porodní hmotnost novorozence. Kofein také odvodňuje, zvyšuje vylučování vápníku močí a snižuje vstřebávání železa.

Kouření urychluje metabolismus kofeinu. U odvykajících kuřaček proto může po požití kávy vzrůst hodnota kofeinu v krvi až o 200%! Z toho důvodu se doporučuje ženám, které v souvislosti s těhotenstvím přestaly kouřit, kofein úplně vynechat.

Obecně by tedy konzumace kávy neměla přesáhnout 2 šálky denně. Ideální je pití filtrované kávy bez kofeinu. Nevhodné je též větší množství energetických nápojů, a také je dobré sledovat obsah kofeinu např. v některých analgeticích či lécích na nachlazení.

Pro snížení obsahu teinu ve výluhu z pravého čaje je možné čaj nejprve zalít horkou vodou a po 30 sekundách vodu vylít. Ve druhém nálevu bude už obsah teinu snížen na minimum, ale aroma zůstane zachováno.

—————

Zpět