Sůl

10.05.2009 15:10

Sůl se skládá ze 40% ze sodíku a z 60% z chlóru. Oba tyto prvky mají v těle nezastupitelnou funkci a je nutné je proto tělu dodávat. Ovšem doporučená denní dávka soli je pouhých 5 g, což není ani polovina průměrné denní spotřeby v České republice.

Jednou ze schopností sodíku je zadržování tekutin v těle. Proto by měly gravidní ženy solení omezit a předejít tak rozsáhlým otokům, kterými ženy v těhotenství běžně trpí. Ale nejde jen o dosolování pokrmů. Hodně sodíku můžeme nalézt i v minerálních vodách. Dalším zdrojem soli jsou různé trvanlivé potraviny, například sýry, uzeniny, konzervy, bramborové lupínky a jiné pochutiny, dresinky a samozřejmě „fast food“ výrobky. Významným zdrojem sodíku jsou také prášky do pečiva a kořenící směsi s obsahem glutamátu sodného.

Těhotné ženy by měly dávat přednost doma připravovaným pokrmům a použít při jejich přípravě minimum soli, protože pestrá strava obsahuje přirozeně dostatek sodíku. Místo ní lze jídlo dochucovat malým množstvím vhodného koření, zelenými natěmi (pažitka, petrželka, kopr, pór, cibulová nať atd.) a aromatickou zeleninou (rajčata, cibule, česnek, paprika, květák, kořenová zelenina). Dále je možné okyselovat šťávou z citrusů či kyselým jablkem, jogurtem, přislazovat medem např. omáčky, přidávat ovoce k masu, do salátů, oříšky do pomazánek atp.

—————

Zpět