Tuky

10.05.2009 11:15

Tuky jsou důležitou složkou potravy nejen pro svou vysokou energetickou hodnotu, ale hlavně pro obsah esenciálních mastných kyselin (MK) a vitamínů rozpostných v tucích, které plní v těle mnoho funkcí a organismus není schopen si je sám vyrobit. Esenciální MK jsou velmi důležité pro normální nitroděložní vývoj. Cholesterol jako základ všech buněčných struktur je také velmi důležitý, hlavně pro vývoj mozkových struktur dítěte, ovšem s jeho nedostatkem většinou problémy nebývají, spíše naopak.

Množství tuků

Nadměrný příjem tuků vede k ukládání tuků a ke vzniku obezity či jiným komplikacím. Při nedostatečném příjmu esenciálních MK dochází ke snížení výkonnosti, odolnosti vůči infekcím, zpomalení růstu a zkrácení celkové doby těhotenství a tudíž i ke snížení porodní hmotnosti novorozence.

Doporučované množství tuků je mezi 25 a 30% energetického příjmu (tedy u těhotných asi 75 g denně), a to ve složení:   do 30 g rostlinných tuků a do 20 g másla denně + tzv. „skryté tuky“, obsažené nejvíce v mléčných výrobcích, mase, vejcích, ořeších a podobně.

Zdroje mastných kyselin

Důležité MK nalezneme v obilných semenech, listové zelenině, živočišných tucích, drůbežím mase a rostlinných olejích. Jiným zdrojem jsou tuky mořských a sladkovodních ryb a jiných mořských živočichů, též zelená listová zelenina a rostlinné oleje. Proto je vhodné konzumovat v období gravidity ryby alespoň 1 - 2x týdně (jsou zároveň důležitým zdrojem jodu, vápníku a hořčíku).

Obecně je v naší potravě nadbytek živočišných tuků, a proto je dobré omezit zdroje nasycených MK a cholesterolu: vnitřnosti, uzeniny, tučné maso, tučné mléko a mléčné výrobky, máslo. Na mazání na pečivo lze doporučit ztužené rostlinné tuky (Flora, Rama, Perla, ...), ke smažení je nejvhodnější např. Planta či Cera a na pečení Hera nebo Perla.

—————

Zpět