Výživa matky v období kojení

08.05.2009 22:40

Výživa v období laktace musí zabezpečovat nejen potřeby organismu matky, ale také potřeby kojence prostřednictvím tvorby mléka v mléčné žláze, a to především v prvních šesti měsících života. Důležité je dodržet konzumaci co nejpestřejšího a nejrozmanitějšího jídla. Nedostatečný příjem živin může ovlivnit zdraví matky, ale i vývoj novorozence stejně jako dříve vývoj plodu. Nedostatek některé složky potravy se v lepším případě projeví jako jemná vývojová odchylka nebo změna v chování dítěte.

Určitou zvláštností pro toto období je příjem tekutin, tj. 2,5 – 3,5 l denně. U ostatních věcí platí, že pokud žena dříve nic neopomenula, stravovací režim by se teoreticky nemusel změnit.

 

Význam kojení:

·         Výživa je přirozená, neobsahuje cizorodé organismy, je okamžitě dostupná, pohodlná, levná a má přiměřenou teplotu a hlavně složení, které se přizpůsobuje potřebám dítěte

·         Zvyšuje se citové pouto mezi matkou a dítětem, udržuje psychickou pohodu matky, přispívá lepšímu vývoji dítěte

·         Chrání dítě před infekcemi obsahem protilátek

·         Chrání dítě před větším výskytem alergií, obezitou, snižuje pravděpodobnost vzniku cukrovky a aterosklerózy, chudokrevnosti, syndromu náhlého úmrtí dítěte

·         Ovlivňuje metabolismus a endokrinní sekreci dítěte

·         Snižuje krvácení, urychluje regeneraci porodních cest, chrání zásoby železa v organismu matky

·         Snižuje riziko rakoviny prsu a vaječníků

Ve většině případů chrání matku před dalším otěhotněním

 

Přehled dalších témat kapitoly: 
  • Energetický příjem
  • Příjem makroživin
  • Vitamíny, minerály a stopové prvky
  • Tekutiny
  • Nedoporučené potraviny a návyky během laktace
  • Problémy s trávením kojených dětí

—————

Zpět