Výživa v období před otěhotněním

08.05.2009 21:40
Výživa v prekoncepčním období je důležitou součástí přípravy na správný vývoj miminka v těhotenství, ale i péče o zdraví budoucí matky. Jejím cílem je navrhnout opatření bránící vzniku řady patologických stavů, které by se bez konkrétních živin mohly vyskytnout; má zlepšit plodnost a chránit průběh celého těhotenství.

 Význam výživy před otěhotněním:

·         Podílí se na snížení nebezpečí vzniku vrozených vývojových vad

·         Dosažení a udržení vhodné tělesné hmotnosti napomáhá nekomplikovanému průběhu těhotenství. Tělesná hmotnost ženy před početím bývá určující pro porodní hmotnost novorozence.

·         Stabilizace bazálního metabolismu matky ovlivňuje energetické zásoby a porodní hmotnost plodu.

·         Dostatečný příjem aminokyselin, některých hormonů a minerálů má vliv na správnou funkci hormonálního systému. Útlum endokrinní sekrece může mít negativní vliv na porodní hmotnost novorozence.

·         Vyvážená strava u žen ve fertilním věku ovlivňuje růst a zrání, počet a kvalitu vajíček.

·         Konzumace multivitamínových doplňků výživy v prekoncepčním období může mít vliv na početí dvojčat a vícerčat.

 

Většina těhotenství v naší moderní době je plánovaných, proto může matka udělat co nejvíce pro zdraví svého děťátka již několik měsíců před otěhotněním. Pokud se žena před početím stravuje podle zásad správné výživy, nemusí příliš měnit stravovací zvyklosti během těhotenství. Vytvořila si dostatečné zásoby živin a dalo by se říct, že zbytek zařídí tělo samo tím, že zvýší absorpci všech potřebných látek ze střeva a zlepší jejich utilizaci.

—————

Zpět