Výživa v těhotenství

08.05.2009 22:10

Výživa v období těhotenství je velmi významná nejen z hlediska zabránění vstupu nežádoucích látek, ale i z hlediska zajištění dostatečné různorodosti živin. Děťátko v bříšku nemá schopnost přijmout z těla matky všechny živiny, které potřebuje – transport látek přes placentu je často zabezpečován koncentračním spádem. To znamená, že pokud není dané živiny v matčině krvi vyšší množství než v krvi plodu, plod trpí jeho nedostatkem a hrozí porucha jeho vývoje.

Výjimkou je například vápník, jehož hladina v krvi matky je regulována hormonálně na úkor kostní hmoty. Nemá-li matka dostatečný příjem vápníku během těhotenství, může se to odrazit na jejím zdraví, ne však na zdraví plodu. Obdobnému využití tělních zásob dochází u látek rozpustných v tucích, např. vitamínů A, D, E a K, jejichž zásoby jsou zpravidla vytvořeny v mateřském organismu.

Celkově je třeba mít takový příjem živin a energie, aby tím byly zajištěny všechny funkce těla a udržely se dostatečné zásoby těchto živin v organismu matky. Jako způsob vyjádření vhodných zdrojů živin a jejich množství lze uvést skupiny potravin v pyramidě výživy.

 

Dále z obsahu kapitoly:
  • Energetický příjem

  • Příjem makroživin

  • Příjem mikroživin

  • Tekutiny

  • Potraviny jako celek

  • Časové rozložení příjmu potravy

  • Rizikové potraviny, stravovací zvyklosti a chování

  • Problémy v těhotenství

  • Nemoci v těhotenství spojené s výživou

—————

Zpět