Žaludeční nevolnost

10.05.2009 13:30

Nevolnost a zvracení není poruchou zdraví, ale typickým příznakem, podle kterého může žena usuzovat, že je těhotná. Nejčastěji se objevuje ráno, ale u některých žen i ve kteroukoli denní dobu. Přichází ve čtvrtém až pátém týdnu těhotenství a ve čtvrtém měsíci většinou sama ustoupí. Příčinou jsou obvykle hormonální změny. Vyvolávajícím faktorem pak bývají různé pachy a chutě, nelibost z otěhotnění, strach z něčeho, zácpa, delší lačnění a jiné.

Nevolnost se někdy podaří odstranit. Začít se může pitím vody nebo vlažného zázvorového čaje po malých doušcích, aby se žaludek uklidnil. K snídani je dobré vybírat si pečivo případně s nízkotučnou pomazánkou, sladké sušenky bez náplně a podobně. Žena by měla jíst během dne častěji, dbát zásad správného stravování v těhotenství, zcela vynechat tučná jídla a pečovat o pravidelnou stolici. Doporučuje se jídlo příliš nekořenit, vyhýbat se horkým pokrmům, perlivým vodám. Pro náhlou nevolnost je vhodné nosit u sebe kousek pečiva či oplatek, a když se pocit nevolnosti objeví, na místě jej sníst. Je dobré také častěji žvýkat žvýkačky, mentolové pastilky a podobně.

Zvracení však může být nebezpečné, je-li velmi časté a intenzivní. To má za následek zástavu váhového pravidelného přírůstku, některá těhotná žena dokonce hubne. Rozvrat látkové výměny ohrožuje při extrémních potížích vývoj plodu. Ústup takových obtíží nastává až po přijetí do nemocnice a intenzivní léčbě na lůžku.

—————

Zpět