Vhodné potraviny pro těhotnou ženu

10.05.2009 16:25

Mléko a mléčné výrobky

Složení: ·         Minerální látky – zdroj vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku a při pravidelné konzumaci i jódu ·         Vitamíny – A (dle obsahu tuku), E, sk. B a v létě...

—————

10.05.2009 16:35

Maso, ryby, vejce

Doporučuje se zejména libové lehce stravitelné maso, například kuřecí bez kůže, telecí, krůtí, králičí, popřípadě vepřovou či hovězí kýtu. Vhodné je konzumovat mořské ryby, ideálně 2 – 3x týdně. Jsou důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin, jódu a samozřejmě plnohodnotných...

—————

10.05.2009 16:40

Ovoce, zelenina, luštěniny

    Příjem ovoce a zeleniny je pro těhotnou ženu zcela nezbytný, zejména pro obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Zelenina má navíc nízkou energetickou hodnotu. Vhodná je konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, salátů, a to co nejdříve po sklizni, protože okamžikem sběru začínají plody...

—————

10.05.2009 16:45

Pečivo, obiloviny, brambory

Z výše uvedených potravin by měla žena čerpat největší podíl energie. V jídle by neměly být v nadměrném množství, nicméně jídlo biologicky a energeticky doplňují. Celozrnné pečivo je důležitým zdrojem škrobu (sacharidy, vláknina). Obsahuje také vitamíny skupiny B, vápník a železo....

—————