Rizikové potraviny, stravovací zvyklosti a chování
10.05.2009 15:10
Sůl se skládá ze 40% ze sodíku a z 60% z chlóru. Oba tyto prvky mají v těle nezastupitelnou funkci a je nutné je proto tělu dodávat. Ovšem doporučená denní dávka soli je pouhých 5 g, což není ani polovina průměrné denní spotřeby v České republice.
Jednou ze...
—————
10.05.2009 15:15
Mezi koření nevhodné pro těhotnou ženu patří tyto druhy:
· Jalovčinky, jalovec obecný – může vyvolat stahy dělohy, prudké záněty žaludku, střev a ledvin
· Semeno černohořčice černé – ve větším množství...
—————
10.05.2009 15:20
Některé čaje obsahují černý rybíz, ostružiny, šípek, jablko, ibišek a kopřivu, což mohou být další zdroje vitamínů a minerálů. Heřmánkový čaj je dobrý k navození klidu a spánku a máta pomáhá při trávicích potížích. Ovšem jsou také byliny v těhotenství nebezpečné, např. ocún, aloe vera,...
—————
10.05.2009 15:20
Kofein a jemu podobné látky se nachází v kávových zrnech, čajových lístcích, kolovníku (cola) a jiných rostlinách, např. v guaraně. Po konzumaci některé z uvedených věcí koluje kofein v krvi těhotné ženy až 18 hodin a prostupuje placentou do krevního oběhu plodu. Kofein...
—————
10.05.2009 15:25
Všeobecně uznávaným názorem je nevhodnost příjmu alkoholu během těhotenství. Alkohol, který matka vypije, se dostane přes placentu i k plodu, ale ten ještě nemá účinné mechanizmy, jak alkohol odbourat. Chronický alkoholismus vede většinou ke komplexu malformací a vývojových poruch, které...
—————
10.05.2009 15:25
Kouření lze jednoznačně označit za negativní prvek životosprávy těhotné ženy. Je to významný rizikový faktor již před početím – zasahuje do produkce pohlavních hormonů, ovlivňuje proces oplození a zahnízdění vajíčka v děloze. Dobré je, že u žen, které přestanou do konce I. trimestru...
—————
10.05.2009 15:30
Placenta tvoří ochranou bariéru mezi plodem a vnějším prostředím, brání intoxikaci plodu. Ovšem ne stoprocentně – existuje řada látek, které mohou transplacentární bariéru prostoupit. Dál už hraje roli jen citlivost plodu k dané jedovaté látce. Proto je třeba vybírat si potraviny, které...
—————
10.05.2009 15:35
Vegetariánství v různé míře odmítá potraviny živočišného původu a preferuje rostlinnou stravu. Matky vegetariánky musí proto zvýšeně dbát na skladbu svého jídelníčku, aby dopřály dítěti vše, co pro svůj vývoj potřebuje. Nedostatek může nastat zejména v příjmu vitamínu B12, D, železa,...
—————
· Léčiva
· Potraviny s konzervačními látkami
· Alkohol a cigarety (i pasivní kouření)
· Kávu, výrobky s kofeinem
· Živočišné tuky – obsahují potenciálně nebezpečné látky, např. bifenyly
· Uzeniny – jsou v nich karcinogenní látky, dusičnany, živočišný tuk
· Ztužené tuky – obsahují konzervanty, barviva, antioxidanty
· Umělá sladidla
· Koření, některé bylinky a čaje z nich – obsahují farmakologicky účinné látky, které mohou ovlivnit vývoj plodu. Často není možné odhadnout jejich dávku a následně metabolismus ovlivněný placentárními enzymy.
· Kořenová zelenina ve velkém množství - obsahují farmakologicky účinné látky, které mohou způsobit potrat
· Potraviny napadené plísní či mikroorganismy (kakao, arašídy, džemy, ...) - odstranění plísně není dostačující, je nutno celou potravinu vyhodit !!!